dimecres, 5 de desembre del 2007

TOT EL QUE VOLIES SABER SOBRE ELS BLOGS I NO T’ATREVIES A PREGUNTAR

Sabieu que si feu clic a les fotos, s'amplien?



Veient els resultats de les darreres setmanes, i aprofitant que l’1x1 encara no ha arribat (prepareu-vos, que si tarden tant a escriure és que van mal dades!) penso que pot ser bo desviar l’atenció futbolera cap a altres horitzons.


Sense ser ni voler ser erudit en res, i veient la poca familiaritat amb els blogs que hi ha a l’equip –fins i tot, per part de l’Albert “Terabyte” Martín! -, aquest post només pretén ser una petita pinzellada supèrflua sobre aquest inabastable submón. Ja que en tenim un de blog, millor saber de que va. I llegir-ho només són cinc minuts.


M’agradaria que aquest post fos només el principi d’un lloc on, qui tingui ganes d’explicar coses o intercanviar coneixement –jo en tinc poc!- sobre qualsevol cosa, ho pugui fer.

Ja saps... clica!




DE L'INSOMNI A LA IL·LUSTRACIÓ

Fa poc temps em va arribar un enllaç a una pàgina web sobre llocs abandonats. No sé perquè, però m’hi vaig enganxar. Probablement, les estones d’insomni provocades pel despertar-se del meu “peque” hi van ajudar bastant. Vaig anar clicant, enllaç per aquí, enllaç per allà i sense voler, vaig arribar a “Fogonazos”.
Durant una setmana vaig llegir-me el bloc sencer. Fins les entranyes.
Desprès, seguint els enllaços d’aquell bloc, vaig descobrir que a Internet hi ha un mon a més a més de les ties en boles.

UN BLOC SENSE ESPIRALS

Weblog, blog, dip (Diari Personal Interactiu), bitàcola...
Diguem-li com vulguis. El que està clar es que un bloc és un lloc web en que una o varies persones (blocaires o webloggers) utilitzen per a escriure texts o articles periòdicament (posts), amb la particularitat d’estar organitzats de forma cronològica. Una altra característica que diferencia un bloc d’una web convencional –a més de la estructura i la finalitat- és que els lectors poden escriure comentaris i l’autor els pot contestar

La paraula blog (en català, bloc) ve del creuament de web i log (“log” en anglès és diari). Peter Merholz va convertir la paraula original weblog a la frase "we blog", a la barra lateral del seu blog Peterme.com, i d’aquí va esdevenir nom i verb (bloguejar és editar un blog). El “sinònim” bitàcola ve dels antic quaderns de bitàcola dels vaixells. Aquest últim s’usa principalment quan l’autor escriu sobre la seva vida com si fos un diari.

Diuen que hi ha uns 70 milions de blogs actius al mon. Per cert, el català és el segon idioma en el mon dels blocs, per sota de l’anglès i per sobre del francès i del castellà. Deu ser que tenim poca feina!
Hi ha blocs de tot tipus; diaris personals, experts que ofereixen els seus coneixements, politics, d’informació, d’opinió, per compartir fotos (fotoblogs) o vídeos (videoblog)... i el nostre.


COM EL GLOSSARI DE L'AURORA

El més bàsic que s’ha de conèixer d’un blog és:

- La funció del blog no és la mateixa que la d’una web convencional, com tampoc ho és la seva “filosofia” de funcionament ni la interfície.

- La particularitat de poder escriure comentaris és primordial i no hauríem de tenir cap por en fer-los, aquí i a qualsevol blog. Es genera debat i discussió, en el millor dels sentits i l’autor ho acostuma agrair.

- Utilitzar els enllaços i saber-los identificar. Sembla difícil, però en quatre dies un s’acostuma a anar estirant el fil. De vegades el fil està en el perfil de l’autor, on hi consten entre d’altres, els blogs on hi escriu. Normalment l’autor posa els seus enllaços preferits en una de la/les columnes del bloc (blog roll). També acostuma a posar enllaços de “compromís”, que són els dels blocs dels seus visitants o blocs que l’han enllaçat a ell.

- Pots subscriure’t (sindicació) a blogs que t’agradin i se’t envia un recull dels temes que t’interessin. Jo prefereixo el sistema tradicional d’anar navegant.

I sobretot, el glossari bàsic:

- Post (o entrada, asiento, entrega...): És la “unitat de publicació” d’una bitàcola.
- Permalink: Enllaç permanent. L’adreça única assignada a cada post.
- Blogger (blocaire): Escriptor de blocs.
- Comentaris: Entrades que poden fer els visitants/lectors d’un bloc.
- Blogosfera: Conjunt de blocs agrupats per algun criteri específic.

PER ANAR PROVANT

Per acabar per avui, els meus blocs preferits i recomanats, per ordre de preferència. N’hi ha uns quants més;

- FOGONAZOS. Aquí va començar tot. És un bloc principalment de ciència, però escrit de forma absolutament amena (ara amena és Orange ;-P). Ha rebut nombrosos premis i li han fet diversos reportatges a premsa i televisió. Actualitza gairebé cada dia!

- ORSAI. Bloc d’un escriptor argentí instal·lat a Barcelona. Ha publicat diversos llibres. Actualitza poc, però molts esperem neguitosos el moment de llegir el seu nou relat.

- MICROSIERVOS. Anomenat millor bloc europeu, és un blog “més o menys geek segons la seva pròpia definició. Escrit a quatre mans –és un bloc col·lectiu- , bàsicament parla de tecnologia i curiositats.

- CURIOSO PERO INUTIL. El nom ho diu tot.

- NO PUEDO CREER QUE LO HAYAN INVENTADO. Divertit blog amb nom explícit.

- A DESGANA. Art, disseny i publicitat. Molt bo.

- EL 7 CIÈNCIES. Curiositats, cultura general i ciència recreativa i en català.

- NI LIBRE NI OCUPADO. Un taxista, un portàtil, una càmera, una WiFi i una vida.

- EXPAMICRON. Bloc de curiositats explicades amb llibres. Bloc literari molt interessant.

- PALEOFREAK. Doncs si, fanàtics de la paleontologia fent un bloc interessantíssim i amè sobre el tema. Absolutament recomanable si t’interessen mínimament els saures i similars.

- ELEGI UN MAL DIA PARA EMPEZAR A FUMAR. Textos breus sobre temes variats de més o menys actualitat.

- TRANSGORDO. Humor gràfic amb jocs de paraules.

- LA MUJER TIRITA. Una mica com el “Diari de Bridget Jones” a la espanyola.

- LA DECADENCIA DEL INGENIO. Escrits d’humor àcid i surrealista.

- MALAPRENSA. Recull d’errors involuntaris o amb mala llet, i nyaps de la premsa espanyola. Una mica pedants pel meu gust.

- EL DESTERNILLABLOG. Humor més o menys gruixut.

Els enllaços a tots aquests blogs (i els que proposeu) estan disponibles a la columna de la dreta. Que ho disfruteu!!


Fonts: Viquipèdia / Wikipedia / NITLE Blog Census

4 COMENTARIS. I tu, que dius?:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
LoBep ha dit...

Aitor, no és aqui el lloc més addient per deixar missatges personals. Per això s'ha esborrat.
Gracies per la felicitació pel blog.

Anònim ha dit...

La lectura d’aquest post, ha estat interessant, i he après alguna cosa més que no sabia (“nunca te acostarás sin aprender una cosa más”). Gràcies. Tot i que aquest mon pot ser molt interessant, crec que per enganxar-te has de tenir molt de temps “d’escriptori” lliure.

Anònim ha dit...

Agus;
O temps d'escriptori o nits sense dormir!
Jo he "escollit" la segona opció.

Per cert, ves preparant un post "especial renda 2007"! Jeje!